Resa till Sandgrund och Värmland

Trettiotre förväntansfulla resenärer äntrade bussen i den den tidiga morgonen för avfärd mot Värmland. Bakom ratten på Kagans bekväma fordon satt den förträfflige Bendt som skulle komma att ta oss säkert och smidigt såväl till Karlstad som till de andra resmålen på vår utstakade rutt. - Att han dessutom försåg oss med utmärkt ”bussfika” vid flera tillfällen var en extra bonus på chaufförens CV!)

Kerstin Ek Svantesson agerade reseledare i kraft av att hon dragit det tyngsta lasset när det gällt att få alla arrangemang med Kagans på plats och med henne i täten kom vi, via lunchuppehåll på Rattugglan, fram till alsters Herrgård och Gustaf Frödings födelsehem. En vältalig guide tog emot oss och tog oss dessutom igenom nationalskaldens liv innan vi gick husesyn i byggnaderna.

När allt var klart hade regnet också upphört och glada och nöjda åkte vi till hotellet i Karlstad och den gemensamma middagen senare på kvällen.

Andra dagen började tidigt. Vi  skulle nämligen till Mårbacka. Även här mötte en mångkunnig guide och väl informerade om Selma Lagerlöfs liv besåg vi alla rummen i mäktiga Mårbacka och den vackra trädgården.

Lunch intog vi på Rottneros golfklubb innan vi begav oss till det som många skulle uppleva som resans höjdpunkt: Sandgrund och Lars Lerin utställning.

En ciceron fick vi, som tog oss igenom inledningen på vårt besök, innan det var fritt fram att njuta den utställda konsten på egen hand.

Ett par timmars ledig tid i Karlstad blev det också innan kvällens gemensamma middag.

Tredje dagen inleddes med en stadsvandring under ledning av pratglada guiden Kicki. Mycket hann hon berätta om Karlstad men mycket finns också att inhämta vid nästa besök. Vi ställde därefter kosan mot Falköping och ostbuffén som kom att utgöra lunch denna dag. Många ostar var det och mycket gott var det och för de som inte fått nog erbjöd butiken i behändig närhet en mångfald ost och tillbehör som helt enkelt inte låter sig beskrivas.

 

Sålunda mätta, glada och trötta ändtrade vi åter Kagans buss. Och med Berndts säkra händer på ratten och med hans berättarsvada i öronen kom vi så åter – exakt på tidtabellstiden – tillbaka till resans utgångspunkt.

Fulla av trevliga upplevelser.